10 gouden regels om van jouw exergame een hit te maken

Op basis van ervaringen in de Sportinnovatiecampus.

Waarom deze white paper?

Wij, de sportieve nerds van de de Sportinnovatiecampus, zijn al jarenlang bezig met het bedenken en uittesten van de meest fantastische beweegspellen, oftewel exergames. Vanuit onze speeltuin, waar innovatie en sport samenkomen, hebben we al heel wat ballen (letterlijk én figuurlijk) aan het rollen gebracht. Van kleinschalige experimentele studentenprojecten tot implementatie van commerciële exergames.

We hebben gekke dingen uitgeprobeerd, gelachen om mislukte experimenten of toepassingen en vooral heel veel geleerd. En uit al die ervaringen hebben we 10 gouden regels gepuurd om van (de implementatie van) jouw exergame een megahit te maken.

Waarom zou je dit lezen?

Omdat je een game-ontwikkelaar bent die een spel wil maken waar mensen van gaan zweten én glimlachen tegelijkertijd.

Omdat je een docent bent die zijn studenten op een leuke manier wil laten bewegen.

Omdat je een sportcoach of -lesgever bent die op zoek is naar nieuwe manieren om mensen te motiveren.

Of omdat je gewoon nieuwsgierig bent en wil weten wat belangrijk is als je zelf een exergame wil maken of implementeren.

Kortom, voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan een wereld vol blije, spelende en bewegende mensen is deze white paper een must-read.

Wat komt in deze white paper aan bod?

In deze white paper delen we onze beste tips, opgestoken uit onze successen én onze blunders. We vertellen je alles wat je moet weten om een exergame te maken of implementeren die mensen niet alleen aan het bewegen krijgt, maar ook aan het lachen.

Geen zin om de hele paper te lezen? Geen probleem! We hebben ook een korte samenvatting voor je gemaakt, zodat je snel aan de slag kunt of geïnspireerd wordt.

Samenvatting

Wil je een succesvolle exergame maken of implementeren? Volg dan deze 10 gouden regels:

  1. Bepaal je doel: Wil je mensen laten afvallen, spieren kweken of gewoon een leuke tijd hebben?

  2. Kies je doelgroep: Kinderen, volwassenen, ouderen? Iedereen heeft andere behoeften.

  3. Maak het leuk: Voeg elementen toe die mensen uitdagen en belonen.

  4. Vertel een verhaal: Een goed verhaal maakt een game veel interessanter.

  5. Pas het aan: Laat spelers het spel aanpassen aan hun eigen niveau.

  6. Geef directe feedback: Zo weten spelers hoe ze het doen.

  7. Laat ze samen spelen: Samen sporten is zoveel leuker!

  8. Maak het makkelijk: Niemand wil een uitgebreide handleiding lezen om een spel te spelen.

  9. Werk samen: Schakel experts in van verschillende vakgebieden.

  10. Motiveer: Een goede coach kan het verschil maken.

En onthoud: het belangrijkste is dat mensen plezier hebben!

Klaar om aan de slag te gaan?

Lees de hele white paper en ontdek hoe jij ook een succesvolle exergame kunt maken of implementeren. Samen zorgen we ervoor dat de wereld een stukje actiever en leuker wordt!

Let’s get moving!

Regel 1: het juiste spel op het juiste moment

Stel, je wil een dansfeestje bouwen tijdens de jaarlijkse familiebarbecue, maar je zet gewoon wat random sfeermuziek op. Zonder rekening te houden met het type gasten, hun favoriete dansmuziek en misschien ook wel met je buren. Niet echt een garantie op succes, toch? Zo is het ook met exergames. Je moet de juiste game op de juiste plek en op het juiste moment inzetten, anders wordt het geen succes.

Wat bedoelen we daarmee?

  • De plek waar je speelt: In de klas, op het werk of in de woonkamer?

  • Het moment waarop je speelt: Tijdens de pauze, na het werk of gewoon voor de lol?

  • Wie er meedoet: Kinderen die willen leren, volwassenen die minder willen stilzitten of ouderen die willen bewegen?

  • Wat je wil bereiken: Slimmer worden, fitter worden of gewoon lachen en plezier maken?

Waarom is het doel bepalen belangrijk?

Als je een game maakt voor of implementeert bij kinderen om iets aan of bij te leren, dan wil je het niet op de werkvloer gebruiken maar wel bijvoorbeeld op school. En als je een game maakt voor ouderen, dan moet het veilig en makkelijk zijn.

Voorbeeld: Een interactieve -muur om te spelen en tegelijk de tafels van vermenigvuldigen te oefenen. Dat is perfect voor in een schoolcontext.

Voorbeeld: Of wat dacht je van een game waar ouderen in een woonzorgcentrum op een leuke manier hun spieren te laten trainen? (Silverfit)

En wat wil je precies bereiken?

Wil je dat mensen harder gaan lopen, slimmer worden of gewoon een leuke tijd hebben? Afhankelijk van je doel, moet je de game anders maken. Wil je dat mensen samenwerken? Dan is een multiplayer game ideaal. Wil je dat mensen beter worden in een bepaalde sport? Dan moet je extra aandacht besteden aan het personaliseren van je game.

Kortom:

Het is belangrijk om goed na te denken over waar en waarom je een exergame wil inzetten. De context en de doelgroep dus. Als je dat doet, heb je veel meer kans op een succesvolle game!

Tip: Stel jezelf altijd de vraag: "Wat wil ik bereiken met deze game en voor wie maak ik het?" Als je daar een duidelijk antwoord op hebt, ben je al een heel eind ver.

Regel 2: het juiste spel voor de juiste mensen

Stel, je kijkt een horrorfilm samen met een groepje kleuters. Niet echt een goed idee, lijkt ons. Zo is het ook met exergames. Je moet de juiste game maken voor de juiste mensen.

Wat bedoelen we daarmee?

  • Interesses: Houden je spelers van dansen, vechten of puzzelen?

  • Vaardigheden: Zijn ze sportief, of net niet?

  • Leeftijd: Kinderen, tieners, volwassenen of ouderen?

Waarom is je doelgroep bepalen belangrijk?

Als je een game maakt of implementeert die te moeilijk is, haken mensen af. Maar als het te makkelijk is, worden ze weer verveeld. En als je een game maakt over voetbal, terwijl je doelgroep meer van dansen houdt, dan heb je ook geen succes.

Voorbeeld: Neem nu een klimspel voor kinderen (links), ontwikkeld op de Sportinnovatiecampus. Dat is superleuk voor de kleintjes, maar voor oudere mensen is dat misschien wat te veel van het goede. Daarom hebben we dat spel aangepast, zodat ook ouderen er plezier aan kunnen beleven (rechts).

Waarom is sport soms een slecht woord?

Veel mensen vinden sport saai, moeilijk of gewoon niet leuk. Daarom is het belangrijk om niet te veel te focussen op het woord "sport". Door een ander woord te kiezen, zoals "bewegen" of "spelen", maak je het aantrekkelijker voor een breder publiek.

Voorbeeld: Veel mensen denken dat exergames alleen voor sportievelingen zijn. Maar dat is helemaal niet waar! Neem nu het spel Beatsaber. Dat is een superleuk ritmespel waar je helemaal los op kan gaan, zonder dat je een topsporter hoeft te zijn. Populair bij niet-sportievelingen.

Voorbeeld: Boxen in virtual reality (bijvoorbeeld de game The Thrill of the Fight) wordt dan weer graag gespeeld door sportievelingen.

Kortom:

Als je een exergame maakt, moet je goed nadenken over wie je wil bereiken, over je doelgroep. Pas het spel aan hun interesses en vaardigheden aan, en gebruik woorden en terminologie die ze aanspreken.

Tip: Test je game op verschillende types mensen. Vraag hen wat ze ervan vinden en wat er beter kan. Op die manier kom je erachter of je game echt aanslaat bij je doelgroep.

Regel 3: maak het spelletje leuk

Wie houdt er nu niet van een goed spelletje? Met punten, badges en levels voel je je net een superheld die de wereld aan het redden is. En dat is precies wat gamification doet: het maakt je exergame leuker, uitdagender en verslavender.

Waarom is gamification belangrijk?

  • Motivatie: Wie wil er nu niet de nummer één zijn op de ranglijst?

  • Vooruitgang: Door punten te verdienen en levels te halen, zie je duidelijk je eigen verbetering.

  • Beloning: Een badge of een virtuele prijs is toch altijd leuk om te verdienen?

Voorbeeld: Pokémon Go gebruikt augmented reality om virtuele beestjes te vangen en past daarbij tal van gamification elementen toe. Om zo jong én oud te bekoren.

Voorbeeld: Voor een onderzoeksproject ontwikkelden onderzoekers van DAE Research voor de Sportinnovatiecampus ooit een loopspel, Endless Runner. Doel van het spel is rennen door een virtuele wereld en intussen obstakels vermijden. Je ziet je snelheid en tijd op het scherm, en je krijgt punten als je een obstakel vermijdt. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens motiverend! De combinatie van geavanceerde gamification en eenvoudige instructie en loopbewegingen bleek een schot in de roos.

Voorbeeld: Gamification kan soms ook heel eenvoudig. Zo ontwikkelden studenten ooit voor de Sportinnovatiecampus een goedkoop en eenvoudig spel waarbij om ter snelst drukknoppen uitgeklopt moesten worden, Zen-It. De reactiesnelheid werd gemeten en via een app werd een leaderboard bijgehouden. De knoppen kon je dicht of ver van elkaar zetten. Eenvoudig en leuk, én met een grote herspeelbaarheid. Alles om toch maar die high score te halen!

Maar let op:

  • Teveel is teveel: Net zoals met snoep, kan je ook van te veel gamification misselijk worden, soms zelfs letterlijk.

  • Pas het aan: Niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk.

  • Hou het doel in gedachten: Gebruik gamification om je doel te bereiken, niet andersom.

Hoe maak je het leuk?

  • Maak het uitdagend: Zorg dat er altijd iets nieuws te ontdekken is.

  • Geef feedback: Laat spelers zien hoe goed ze het doen.

  • Beloon ze: Een virtuele prijs doet wonderen.

Kortom:

Gamification is een krachtig middel om mensen aan het bewegen te krijgen. Maar gebruik het met mate en zorg ervoor dat het past bij je game en je doelgroep.

Tip: Experimenteer met verschillende gamification-elementen en kijk wat het beste werkt voor het doel en de doelgroep die je voor ogen hebt.

Regel 4: vertel een verhaal dat blijft hangen

Naar een spannende actiefilm kijken en je helemaal onderdeel van de actie voelen, ken je dat gevoel? Dat is precies wat storytelling in exergames kan doen. Door een goed verhaal te vertellen, maak je je game niet alleen leuker, maar ook veel meeslepender.

Waarom is storytelling belangrijk?

  • Immersie: Je wordt er helemaal ingezogen. Je voelt je alsof je echt in de game zit.

  • Feedback: Het verhaal vertelt je hoe goed je het doet.

  • Motivatie: Een spannende verhaallijn zorgt ervoor dat je door wil gaan.

Voorbeeld: Het audio-exergame Zombies, Run! Rennen voor je leven om te ontsnappen aan zombies, als dat niet motiveert om te blijven lopen?

Voorbeeld: Of vechten als een echte ninja, wie wil dat nu niet? Studenten ontwikkelden voor de Sportinnovatiecampus het spel Sensei VR, redelijk basic qua visuals maar de verhaallijn zorgt ervoor dat je wil blijven spelen.

Voorbeeld: Storytelling kan soms ook heel eenvoudig. Elk kind speelde wellicht ooit al springend ‘The floor is lava’. Studenten ontwikkelden voor de Sportinnovatiecampus een versie van het spel met vloerprojectie. Zo simpel, maar zo leuk!

Hoe maak je een goed verhaal?

  • Kies een verhaal dat bij je doelgroep past: Hou rekening met hun interesses en leeftijd.

  • Gebruik de juiste technologie: Zorg dat je verhaal tot leven komt.

  • Maak het persoonlijk: Laat spelers zich identificeren met de personages.

  • Hou het simpel: Niet iedereen heeft zin in een ingewikkeld verhaal.

Waarom storytelling inzetten?

Door een goed verhaal te vertellen, maak je je exergame niet alleen leuker, maar ook effectiever. Mensen zijn eerder geneigd om door te gaan met een game als ze een verhaal volgen of er later over kunnen praten.

Kortom:

Storytelling is de kers op de taart van je exergame. Het maakt je game niet alleen leuker, maar ook betekenisvoller.

Tip: Durf te experimenteren en maak een verhaal dat bij jouw doelgroep past.

Regel 5: maak het persoonlijk

Een willekeurig paar sokken als kerstcadeau. Wellicht al meegemaakt en geen goed gevoel aan over gehouden? Inderdaad, een cadeau dat precies bij je past is zoveel leuker. Zo is het ook met exergames. Door een game persoonlijk te maken, zorg je ervoor dat spelers gemotiveerd blijven en langer doorgaan.

Wat bedoelen we daarmee?

  • Op maat gemaakt: De game past zich aan aan jouw niveau en je doelen.

  • Eigen keuzes: Jij bepaalt hoe moeilijk het wordt, welke muziek er speelt, hoe je avatar eruitziet en nog veel meer.

Waarom is personalisatie belangrijk?

Voorbeeld: In meer prestatiegerichte exergames zit personalisatie vaak al goed verwerkt. In EXR (interactieve software voor indoor roeien) bijvoorbeeld kun je eigen trainingsschema’s op maat maken, je voortgang bijhouden en roeien tegen mensen van hetzelfde niveau.

Voorbeeld: In het populaire Just Dance kan je je favoriete muziek en dansniveau kiezen.

Hoe maak je een game persoonlijk?

  • Gebruikersprofielen: Zo weet de game precies wat jij leuk vindt.

  • Dynamische aanpassingen: De game wordt moeilijker of makkelijker, afhankelijk van jouw niveau.

  • Keuzevrijheid: Laat spelers zelf kiezen hoe en met wie ze willen spelen.

Kortom:

Personalisatie maakt je exergame niet alleen leuker, maar ook effectiever. Door rekening te houden met de individuele wensen van elke speler, zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven en hun doelen bereiken. Die persoonlijke touch zorgt voor een game waar iedereen zich thuis voelt.

Tip: Bied zoveel mogelijk keuzevrijheid aan, maar zorg er wel voor dat het niet te overweldigend wordt.

Regel 6: direct resultaat, direct plezier

Je doet een reeks push-ups en je ziet meteen hoeveel je er correct hebt uitgevoerd. Of je speelt een dansgame en je krijgt direct complimenten voor je moves. Dat is precies wat realtime feedback doet: het geeft je direct resultaat, waardoor je gemotiveerd blijft en meer plezier hebt. En feedback bestaat in allerlei vormen. Het populaire Just Dance bijvoorbeeld geeft live feedback op de uit te voeren danspasjes. Virtual reality sportgames (vaak Amerikaans) zijn dan weer goed in het geven van auditieve aanmoedigingen. Maar het kan ook gaan om feedback die de gebruiker voelt, zoals trillingen of weerstand.

Waarom is realtime feedback belangrijk?

  • Motivatie: Als je ziet dat je vooruitgang boekt, wil je doorgaan.

  • Plezier: Het is leuk om te zien wat je allemaal kunt.

  • Verbetering: Door feedback krijg je inzicht in wat je goed doet en waar je nog aan moet werken.

Voorbeeld: In commerciële, meer prestatiegerichte exergames zit feedback vaak bijzonder goed verwerkt, mede door de connectie met ‘slimme’ indoor sporttoestellen. Zo zie je in Zwift (interactieve software voor indoor fietsen) je snelheid, afstand en hartslag tijdens het fietsen en krijg je er live feedback op.

Voorbeeld: Om accurate feedback te voorzien, zijn goede sensoren nodig. Die, afhankelijk van het type spel, verschillende zaken op een correcte manier meten. Denk aan houding, hartslag, of andere biometrische data. En dat blijkt niet altijd eenvoudig. Ook het integreren van fysieke objecten zoals gewichten in een exergame is niet evident. Dat is de reden dat in virtual of augmented reality sportgames vaak nog geen vorm van weerstand is geïntegreerd. Iets waar recent voor de Sportinnovatiecampus wel mee geëxperimenteerd werd in een studentenproject. Work it AR integreerde dumballs in een augmented reality beweegspel. Een 3D-camera detecteerde de hoogt en positie van de gewichten en kon de houding van de speler tracken op een niet-invasieve manier. Om vervolgens gepersonaliseerde feedback te geven.

Hoe werkt het?

  • Sensoren: Deze meten je bewegingen, hartslag en andere gegevens.

  • Visualisatie: Je ziet je resultaten in realtime op het scherm.

  • Audio: Je hoort complimenten of aanmoedigingen.

Maar let op:

  • Niet te veel: Teveel feedback kan afleidend zijn.

  • Op het juiste moment: Feedback moet direct komen, anders heeft het geen effect. In tegenstelling tot klassieke videogames kunnen spelers van exergames doorgaans wel wat ‘latency’ (vertraging) verdragen zonder negatief effect op hun spelbeleving. Maar ook niet teveel natuurlijk.

  • Persoonlijk: Pas de feedback aan aan de speler.

Kortom:

Realtime feedback is als een persoonlijke trainer of coach die je tijdens het sporten aanmoedigt. Het maakt je exergame niet alleen leuker, maar ook effectiever.

Tip: Experimenteer met verschillende soorten feedback en kijk wat het beste werkt voor jouw game en jouw doelgroep.

Regel 7: samen staan we sterk

Je speelt een heel tof spel, maar je doet het helemaal alleen. Niet zo leuk, toch? Daarom is multiplayer belangrijk: samen sporten is nog zoveel leuker!

Waarom is multiplayer belangrijk?

  • Motivatie: Samenwerken of tegen elkaar strijden maakt het spel uitdagender.

  • Plezier: Met vrienden of andere spelers is het gewoon leuker.

  • Sociaal: Je maakt nieuwe vrienden en versterkt bestaande banden.

Voorbeeld: Enkele jaren geleden werd voor de Sportinnovatiecampus een interactief klimgame ontwikkeld op basis van bewegingsdetectie. Doel was zo snel mogelijk een geprojecteerd target aan te tikken. De gebruikte camerasoftware kon echter slechts één speler tegelijk detecteren. Maar kinderen (het doelpubliek van de game) vonden het uiteraard veel leuker om met velen tegelijk op de wand te klimmen. Gevolg: het spel sloeg vaak tilt. Gelukkig kregen we een tweede kans en werd op vraag van Technopolis (een interactief wetenschaps-doe-centrum in Mechelen) een nieuwe multiplayer-variant ontwikkeld. Daarbij moeten kinderen samenwerken en de principes van spiegelreflectie toepassen om een target te raken. Het bleek een schot in de roos.

Voorbeeld: In het eerder vermelde multiplayer klimgame in Technopolis kunnen tot vijf kinderen tegelijk spelen. Exergames met cameraprojectie zijn echter vaak beperkt tot twee spelers. Zo ook in het door studenten ontwikkelde Hexercise, waarbij je met je medespeler magische krachten (lees: beweegvaardigheden) moet bundelen om door het spel te komen.

Voorbeeld: Ook virtual reality exergames bevatten steeds meer mogelijkheden om tegen of met elkaar te sporten. Op de doorbraak van echte exergame-teamsporten is het echter nog steeds wachten. Uitzondering is Hado, een soort futuristisch trefbal waarbij je een speciale bril opzet en in teams van 3 tegen 3 virtuele energieballen naar elkaar schiet. Je ziet de echte wereld met een extra laag van digitale elementen.

Maar let op:

  • Technologie: Voor multiplayer heb je vaak speciale apparatuur nodig. Wil je 10 mensen in virtual reality tegen elkaar laten tennissen, dan heb je ook 10 VR-brillen nodig.

  • Afstemming: Multiplayer moet passen bij het spel.

  • Doelgroep: Verschillende doelgroepen hebben verschillende behoeften.

Kortom:

Multiplayer maakt je exergame niet alleen leuker, maar ook socialer. Door samen te spelen, blijven mensen gemotiveerd en komen ze verder.

Tip: Bied verschillende multiplayer-opties aan, zodat iedereen iets naar zijn of haar zin vindt.

Regel 8: zo simpel mogelijk, zo ingewikkeld als nodig

Een nieuwe telefoon kopen en een handleiding van 100 pagina’s moeten lezen om hem te kunnen gebruiken. Niet echt handig! Een goede exergame is dus net als een goede telefoon: makkelijk te gebruiken én intuïtief.

Waarom is gebruiksvriendelijkheid belangrijk?

  • Motivatie: Als een game makkelijk is om aan te leren, heb je meer zin om te blijven spelen.

  • Plezier: Als je niet steeds aan het puzzelen bent over hoe iets werkt, kun je meer genieten van de game.

  • Veiligheid: Een duidelijke interface zorgt ervoor dat je veilig kunt sporten.

Hoe maak je een game gebruiksvriendelijk?

  • Simpel: De bewegingen moeten makkelijk aan te leren zijn.

  • Duidelijk: De instructies moeten helder zijn, zowel visueel als auditief.

  • Toegankelijk: De apparatuur moet makkelijk te gebruiken zijn.

  • Persoonlijk: Pas de game aan aan de individuele speler.

Voorbeeld: Les Mills BodyCombat, een virtual reality exergame gebaseerd op de populaire gelijknamige lessen biedt opvallend duidelijke instructies voor iedereen, van beginner tot gevorderde.

Voorbeeld: Het kan soms ook heel eenvoudig, zoals bij dit door studenten ontwikkelde trampolinegame. Springen om vooruit te raken in het spel, zonder ingewikkelde knoppen of handleiding.

Maar let op:

  • Test, test, test: Vraag aan verschillende mensen om je game uit te proberen.

  • Luister naar je gebruikers: Wat vinden zij belangrijk?

  • Pas je aan: Wees bereid om je game aan te passen op basis van feedback.

Kortom:

Gebruiksvriendelijkheid is de sleutel tot een succesvolle exergame. Door een game te maken die makkelijk te leren en te gebruiken is, zorg je er niet alleen voor dat mensen starten met je game, maar ook langer gemotiveerd blijven.

Tip: Bedenk altijd: hoe zou een kind van 10 jaar dit spel spelen?

Regel 9: een team van toppers

Als je een huis bouwt heb je niet alleen een architect nodig, maar ook een timmerman, een elektricien, en een loodgieter. Zo is het ook met exergames: om een topspel te maken, heb je een team van verschillende experts nodig.

Waarom is een multidisciplinair team belangrijk?

  • Compleet plaatje: Elk teamlid brengt zijn eigen expertise in.

  • Betere resultaten: Door samen te werken, kom je tot betere oplossingen.

  • Gebruikersgericht: De focus ligt op de behoeften van de speler.

Wie zit er zoal in een exergame-team?

  • IT-experts: De techneuten die de game tot leven brengen.

  • Gedragswetenschappers: De psychologen die weten hoe mensen te motiveren.

  • Sportwetenschappers: De experts op het gebied van beweging en gezondheid.

  • Designers: De creatievelingen die de game er mooi uit laten zien.

  • Game designers: De vertellers die een spannend verhaal of origineel concept bedenken.

Voorbeeld: Het door studenten ontwikkelde Bird’s Beats, gebaseerd op Angry Birds is een mooi voorbeeld van een origineel concept. Het spel leert kinderen hun hartslag te controleren. Hoe hoger je hartslag, hoe harder de katapult wordt opgespannen en hoe verder je kan schieten.

Voorbeeld: Niet alleen het ontwikkelen, ook het implementeren is een multidisciplinaire uitdaging. Voor het door studenten ontwikkelde Let’s pie werd bijvoorbeeld nauw samengewerkt met onderwijsprofessionals. Via grondprojectie kunnen verschillende spellen gespeeld worden, van zoekspellen tot wiskundespellen, telkens met aanpasbare moeilijkheidsgraad.

Maar let op:

  • Samenwerking: Het is belangrijk dat iedereen goed samenwerkt. En dus niet naast elkaar werkt.

  • Tijd: Multidisciplinaire projecten kosten tijd.

  • Expertise: Zorg ervoor dat je de juiste mensen in je team hebt.

Kortom:

Een multidisciplinair team is de sleutel tot een succesvolle exergame. Door verschillende expertises te combineren in een droomteam, maak je een game die zowel leuk als effectief is, en er ook nog eens goed uitziet.

Tip: Organiseer regelmatig overlegmomenten om iedereen op dezelfde lijn te krijgen en houden.

Regel 10: de onmisbare coach

Het regent workout-apps in de app store, maar toch is het in die apps niet altijd duidelijk hoe je alle oefeningen correct moet uitvoeren. Laat staan dat je bijsturing op maat krijgt. Daarin geniet een menselijke coach toch nog vaak de voorkeur. Zo is het ook met exergames: een goede begeleider maakt vaak het verschil tussen succes en falen. Het digitale of virtuele aspect van exergames zorgt er dus niet voor dat er minder begeleiding nodig is. Integendeel. Een game kan technisch uitstekend werken, maar lokt daarom niet automatisch voldoende beweging uit.

Wat maakt een goede coach?

  • Kennis: Een goede coach kent de game door en door.

  • Pedagogiek: Een goede coach kan mensen motiveren, instrueren op maat en spelers dat extra duwtje geven.

  • Aanpassing: Een goede coach kan de oefeningen aanpassen aan het niveau van de speler. En zorgt ervoor dat de spelers zich verbonden voelen met de game en eventuele andere spelers.

  • Veiligheid: Een goede coach let op de veiligheid van de spelers.

Voorbeeld: Een ‘echte’ coach die tijdens een augmented reality spelletje op Active Arcade tegen je zegt: “Snel, ga wat dieper door je benen om ook nog die robot knock-out te slaan” heeft meer impact dan een digitaal stemmetje in de game.

Maar let op:

  • Opleiding: Coaches moeten goed opgeleid zijn. Bij de bacheloropleiding Sport en Bewegen aan Howest bijvoorbeeld maakt het leren begeleiden van exergames standaard deel uit van het lespakket.

  • Materialen: Coaches hebben goede materialen (handleidingen, instructievideo’s) nodig om hun werk te doen.

  • Netwerk: Coaches moeten met elkaar kunnen samenwerken, elkaar inspireren en best practices delen.

Kortom:

Een goede coach is de sleutel tot een succesvolle exergame. Door coaches goed op te leiden en te ondersteunen, zorg je ervoor dat spelers het maximale uit hun training of spel halen.

Tip: Organiseer regelmatig bijeenkomsten voor exergame coaches om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Exergames: één van de sleutels tot een actiever (en leuker) leven

Exergames zijn niet zomaar games; ze zijn een revolutionaire manier om plezier te maken én in shape te komen. Door het beste van twee werelden te combineren – gaming en sport – bieden exergames een aantrekkelijke en effectieve oplossing om mensen van alle leeftijden in beweging te krijgen.

10 gouden regels voor succesvolle exergames:

  1. Doelgericht: Wat wil je bereiken met je exergame? Wil je mensen laten bewegen of nieuwe vaardigheden aanleren?

  2. Op maat gesneden: Ken je publiek! Pas je game aan aan de interesses en het niveau van je spelers.

  3. Verslavend leuk: Gebruik gamification-elementen zoals beloningen en levels om spelers gemotiveerd te houden.

  4. Verhaallijn: Een boeiend verhaal maakt de game nog interessanter en zorgt ervoor dat spelers willen doorgaan.

  5. Persoonlijk: Laat spelers hun eigen stempel drukken op de game.

  6. Direct resultaat: Geef spelers direct feedback over hun prestaties.

  7. Samen sterker: Multiplayer-functies maken de game socialer en leuker.

  8. Eenvoudig en intuïtief: Zorg ervoor dat iedereen de game kan spelen, ongeacht de technische kennis.

  9. Teamwork: Werk samen met experts uit verschillende vakgebieden voor een optimaal resultaat.

  10. De kracht van coaching: Een goede coach kan het verschil maken tussen succes en falen.

Klaar om je eigen exergame te creëren of implementeren?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Neem contact op met de Sportinnovatiecampus voor meer informatie, inspiratie en ondersteuning.

Samen maken we van de wereld een speeltuin!


Meer weten over exergames? Of algemeen over hoe wij sportinnovatie stimuleren? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, of neem contact op indien je een vraag of idee hebt.

Laat ons de toekomst van sport en beweging samen verder vormgeven! 

Volgende
Volgende

Exergames: de nieuwe work-out?